De Rouwkaart

De rouwkaart: praktisch en symbolisch

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

In de tijd dat rouw een traditioneel en vaak somber ritueel was, had de rouwkaart niet alleen een communicatieve functie, maar diende hij ook als een officieel ‘bewijs van overlijden’. Vroeger was het de manier om vrienden, familie en de gemeenschap op de hoogte te stellen van het verlies. Dat ging strak en plechtig, puur informatief. Tegenwoordig heeft de rouwkaart, of rouwbrief, nog steeds deze belangrijke functie, maar is hij uitgegroeid tot een veel meer persoonlijke en betekenisvolle uiting van rouw en herinnering.

De kracht van de rouwkaart

Het verzenden van een rouwkaart per post heeft een bijzondere kracht die in het digitale tijdperk niet verloren is gegaan. De fysieke kaart, zorgvuldig gekozen en met betekenisvolle woorden, biedt een tastbare verbinding tussen de afzender en de ontvanger. Het ontvangen van een rouwkaart kan troost bieden in een periode van verdriet. Met een rouwkaart kunnen mensen letterlijk en figuurlijk een kaarsje aansteken; zij kunnen de kaart neerzetten als herinnering aan de overledene. Het kan helpen om de verbinding met de persoon die is overleden te behouden, zelfs na de uitvaart.

Betekenisvolle symboliek

Het gebruik van foto’s op rouwkaarten is in de afgelopen jaren steeds gebruikelijker geworden. Een afbeelding kan een krachtige herkenning oproepen. Het toevoegen van herkenbare symbolen, zoals bloemen, natuurbeelden of religieuze iconografie, kan ook de boodschap verdiepen en een persoonlijke touch geven.

Onze inspiratiepagina op de website van Getijden Uitvaartzorg biedt tal van voorbeelden voor rouwkaarten. Van eenvoudige, ingetogen ontwerpen tot kleurrijke kaarten die de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelen – we denken samen met nabestaanden na over wat passend en creatief is. De kaart kan tevens digitaal worden gemaakt voor (aanvullende) verzending via email en sociale media. Bovendien maken we graag advertenties op die in eenzelfde stijl en kleur kunnen worden opgemaakt. Overweeg bij het plaatsen van een advertentie of en zo ja, welke (correspondentie)adres je wilt vermelden. Immers lezen de boeven van de wereld ook de krant.

Het afstemmingsproces

Bij het samenstellen van een rouwkaart vinden we het cruciaal dat nabestaanden zich gehoord en gezien voelen. We werken mee aan de keuze van teksten, de vormgeving en de symboliek die de kaart zal dragen. In dit proces bespreken we de planning voor het aanleveren van teksten en beeldmateriaal, waarna onze professionele vormgever een ontwerp opstelt. Bij het formuleren van de teksten is het belangrijk om na te denken namens wie de kaart wordt verzonden. Zijn er bijvoorbeeld overleden broers of zussen die met een sterfkruisje vermeld moeten worden? En als er een zwangere vrouw in de familie is, kan een hartje achter haar naam een mooie en betekenisvolle toevoeging zijn. Ook kan het vermeldenswaardig zijn om eventuele koninklijke onderscheidingen van de overledene op de rouwkaart te zetten.

Zodra de opmaak gereed is, stemmen we deze meestal via e-mail met elkaar af. Pas na uw goedkeuring en het bevestigen van het definitieve aantal kaarten, laten we deze drukken of printen bij onze drukker. Daarnaast bieden we de optie om de enveloppen aan de hand van de adressenlijst in een excelbestand – in handgeschreven stijl te laten drukken en te verzenden. Dit neemt veel werk uit handen en verzekert dat elk detail met grote zorgvuldigheid wordt behandeld. Over het algemeen kan een rouwkaart binnen 24 uur worden afgestemd en gedrukt/geprint.

Verzending

Een ander uniek aspect zijn de speciale verzendsets. Wij gebruiken blauwe verzendenveloppen voor het versturen van rouwpost, omdat PostNL dan een grotere zorgvuldigheid waarborgt tijdens het verzendproces, inclusief bezorging op maandag. Deze verzendsets zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de kaarten met de grootst mogelijke zorg worden behandeld. Bovendien bieden we de mogelijkheid om postzegels te leveren, zodat alles netjes geregeld is.

Het is onze missie bij Getijden Uitvaartzorg om deze moeilijke periode iets lichter te maken. In verdrietige tijden is een rouwkaart niet alleen een formaliteit, maar een kostbaar aandenken aan een persoon die niet vergeten zal worden. Met liefde en zorg zorgen wij ervoor dat deze boodschap op de juiste manier wordt overgebracht.

Patty-Lou | Getijden Uitvaartzorg

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest