Mag je de as van een overledene overal uitstrooien

Mag je de as van een overledene overal uitstrooien

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Inhoudsopgave

Mag je de as van een overledene overal uitstrooien

Wil je zelf de as van je dierbare verstrooien op een zelfverkozen plek, dan moet je formeel toestemming vragen aan de eigenaar van dat stuk grond, land of water. Na die toestemming, mag je zelf verstrooien en vaak doen mensen dat met elkaar en combineren ze dat met rituelen en/of een hapje en een drankje. Vanzelfsprekend is het voor iedereen het meest prettig om dit dat vooral privé te houden en niet in het zicht van anderen. Tip: Let ook goed op dat je dat je het verstrooien van as altijd met de wind mee doet. 

Wordt iemand met kist en al gecremeerd

Een van de vragen over crematies die we krijgen is: Wordt iemand met kist/mand/wade en al gecremeerd? Het antwoord daarop is : ja. Na een crematieproces, die ongeveer 1,5 uur duurt, worden de asresten vervolgens in een eenvoudige urn gedaan door de collega’s van het crematorium en tijdelijk bewaard tot de nabestaanden deze komt ophalen of het crematorium opdracht geeft iets te regelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om, al dan niet in bijzijn van familie, een asverstrooiing te laten plaatsvinden op het strooiveld bij het crematorium, te laten verstrooien vanuit een vliegtuig, ballon of schip. 

As verstrooien op zee

Als echte zeiler met een zeilschip van 19 meter, de Willem Johannes, begeleiden wij nog weleens een asverstrooiing op zee of het IJsselmeer gecombineerd met een korte vaar- of zeiltocht. We houden hierbij een maximum aantal personen van 10 aan.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest