Wat zeg je bij een overlijden?

Wat zeg je bij een overlijden

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Taal en betekenis rond rouw en verlies

We leren al jong dat er vaste taal is die je kunt gebruiken als je iemand sterkte wilt wensen na een overlijden. Bijvoorbeeld ‘gecondoleerd’, ‘heel veel sterkte met je verlies’, ‘ik denk aan je’ en ‘mijn oprechte deelneming’. Maar soms dekken deze woorden gevoelsmatig niet altijd de lading. Onlangs nog vroeg iemand mij of er geen vervangende teksten zijn. Zij had zelfs een aversie tegen het woord ‘gecondoleerd’ gekregen. “Het voelt zo leeg, nietszeggend en plichtmatig”, was haar reactie op mijn vraag waarom ze dat zei. Met mijn dierbare schrijversvriend Alje Bosma (schrijver van ‘Waslijn’) sprak ik erover. Alje is een woorddanser. En zo praatten we samen over woord en taal rond verlies en troost. Zoals het boek en ‘vertroosting’ (Dirk de Wachter) en we benoemen ‘verstilling’. Het gewoon even niet weten wat te zeggen en dat dan ook ‘uitspreken’. Soms is het juist oké om elkaar in de stilte te vinden en daarmee alles zeggen, waarmee je heel gewoon aandachtig aanwezig bent. Want, zo zei Alje, “vertroosten als werkwoord betekent vaak (ook) dat troost ver te zoeken is”.

“Wel licht heeft dat de weg bereid voor mijn duikeling in duister niks.” – Alje Bosma –

Onlangs nog zei iemand tegen mij dat het woord ‘sterkte’ hem het idee gaf dat hij aan de arbeid moest. Zo ervoer hij de goedbedoelde teksten op kaarten en de lief uitgesproken woorden. Ik ervaar zelf altijd dat ieder woord dat mensen aan elkaar schrijven of zeggen rond rouw en verlies, vanuit een goede intentie is. Sommigen kiezen daarin net even handigere woorden en niet zelden is het dat men elkaar hartelijk condoleert of zichzelf verspreekt en iemand van schrik oprecht feliciteert. Zo gaan die dingen nu eenmaal soms. Tussen intentie en impact zitten namelijk ook zenuwen rond het zoeken naar woorden. Uiteindelijk moeten de woorden of stiltes ook gewoon bij je passen. Dus blijf vooral bij jezelf en oprecht in je intentie, dan is het altijd goed.

Voor wat inspiratie, zijn hier wat tekstvoorbeelden voor je:

 • Ik zie je verdriet en het maakt me stil
 • Weet dat ik met je meeleef en er voor je ben
 • Ik ben even zonder woorden en leef met je mee
 • Jouw verlies, ik ben er even stil van
 • Soms is er veel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen
 • Ik denk aan je in deze verdrietige tijd
 • Ik ben verstild met jouw verlies
 • Ik wens je kracht toe om je verlies mee te nemen naar de toekomst
 • Ik denk aan jou, nu en in de toekomst
 • Heel veel sterkte in deze verdrietige periode
 • Uit het oog, maar niet uit het hart. We denken aan jullie.

Met warme groet,

Patty-lou – Getijden Uitvaartzorg

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest