Duurzame uitvaart

Wat is een duurzame uitvaart

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

We zien al beweging in de verduurzaming van de uitvaartbranche. En terecht, want het bewustzijn rond de ecologische voetafdruk vraagt ook in ‘onze’ branche om aandacht. Zo zie je meerdere producenten inspelen op duurzame(re) materialen, producten en technieken. Is alles waar het label ‘duurzaam’ aan hangt wel zo duurzaam? Hoe toets je dat? Een natuurbegrafenis vanuit ecologisch oogpunt is bijvoorbeeld minder effectief wanneer je met een stoet auto’s op fossiele brandstof de afstand aflegt naar de begraafplaats. En ook niet als de ecologisch vervaardigde kist van ver moet komen. Anderzijds helpt het wanneer horeca-inkoop lokaal wordt gedaan. 

Daarnaast kunnen we misschien nog meer kennis delen over de impact van kleding en schoeisel die een overledene aankrijgt bij de verzorging. Bovendien zijn er uitvaartlocaties en begraafplaatsen die hierin al mooie stappen maken en circulair omgaan met bijvoorbeeld hun energie. Bovendien zal binnenkort de nieuwe uitvaartvorm ‘resomeren of watercremeren’ ook in Nederland worden toegestaan. In plaats van het verhitten van het lichaam, wordt een overledene via druk in verhit water+ (ook) tot as gebracht. Ook deze techniek brengt circulaire mogelijkheden met zich mee.

Kortom: verduurzaming is meer dan alleen inzet van materiaal en hierin denken wij altijd graag mee. Want het gaat over producten, waar die vervaardigd worden, onder welke omstandigheden en over logistieke beslissingen die invloed hebben op duurzame inzet van mens, techniek en materiaal.

Patty-Lou Leenheer | Getijden Uitvaartzorg

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest